Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvůrce seriálu James Duff hovoří o smrti Russella Taylora a její důležitost pro další seriálový příběh, na co se fanoušci můžou těšit ve druhé polovině páté série a jakými změnami seriál v budoucnu projde.

 

Jak moc jste věřil, že seriál půjde do další sezóny?

Moc ne. Ne protože seriál není populární, seriál je stále populární, ale protože TNT má nový plán, který opravdu chtějí zavést. Jsou zavázáni pro svou novou strategii a my ještě součástí jejich strategie nejsme. Myslím, že se snaží vymyslet, jak nás využít způsobem, který neublíží tomu, o co usilují a přitom si udržet spokojené diváky. Takže je to takový decentní způsob, jakým se televizní společnost prezentuje, zatímco se snaží změnit obchodní značku a přitom neztratit jeden ze svých populárnějších seriálů.

 

Kdy jste se rozhodl, že necháte postavu Russella Taylora zabít?

No, důvodů bylo víc. Jeden byl, že Robert (Gosset) trošku vtipkoval. Tuto roli hrál velmi dlouhou dobu a v seriálu Closer měl větší prostor než v seriálu Closer: Nové případy. Chtěl víc, to byl jeden důvod. Dalším důvodem bylo, že jsme potřebovali v týmu udělat trochu výrazné změny a také jsme chtěli ukázat, co se děje v zemi - všechny přestřelky a přepadení, které jsou skutečné. Také jsem chtěl ukázat, že hrozbou terorismu v Americe jsou obecně běloši v tričkách a ne národnostní menšiny nebo Muslimové. Neměli jsem v úmyslu, aby byl díl tak významný, ale náhodou se významným stal, aniž bychom o to usilovali. Chtěl jsem ukázat, že policie je opravdu ohrožována. Chtěl jsem ukázat, že to není až tak rasově založeno, jak to média prezentují. Teror přichází ve všech formách, velikostech i barvách. Robert mohl odejít ze seriálu a přitom být hrdý na to, jak zemřel a pokračovat dál v práci, kterou dělá dobře. Je to fenomenální herec a bylo opravdu nefér, držet ho v malé roli jen protože jsem mohl.

 

Jaká byla nálada, když filmoval své poslední scény a jaké byly reakce od ostatních herců, když se tu zprávu dozvěděli?

Všichni věděli dlouho dopředu, co se chystá.  Párkrát přišel na scénu a oznámil, že vstoupil mrtvý muž a všichni se rozesmáli. Připravili jsme pro něj dort a měl obrovský potlesk ve stoje po jeho posledním záběru. Odvedl skvělou práci, protože věděl, jak je to důležité a pro ostatní herce to bylo velmi osobní. Scéna mezi G.W. (Provenza) a Grahamem (Rusty), kde Provenza říká Rustymu, že znal Taylora od prvního dne, kdy nastoupil do práce, byla myslím mnohem víc emocionální pro G.W a Grahama než by byla za normálních okolností, protože znali a pracovali s Robertem strašně dlouho.

 

Na volnou Taylorovu pozici máme teď několik kandidátů, včetně Sharon Rayderové. Co nám můžete říct o dalších kandidátech?

Ano a uvidíte víc kandidátů. Camryn Manheim je jedna z kandidátek a máme záhadného kandidáta, který přijde na scénu později. Nikdo z nich tu pozici nechce, kromě postavy, kterou hraje Camryn. Ta je přesvědčena, že útvaru závažných zločinů se dostává speciálního zacházení, které zbytek oddělení policie nemá. Jde tvrdě za tím, aby to změnila, což je v podstatě její mantra. Fritz se chce vrátit k SOB, Sharon chce zůstat u závažných zločinů a pak je tu ještě jeden záhadný kandidát. Řeknu jen, že herec, který tohoto kandidáta hraje, je úžasný herec s úžasným hlasem.

 

V poslední epizodě před přestávkou to vypadalo, že Andy Flynn měl infarkt. Co nám můžete říci o jeho stavu a proč je infarkt součástí jeho příběhu?

Andy nebral svoje nedávné zdravotní problémy příliš vážně a teď bude muset přehodnotit, co se děje v jeho těle a jak chce dál pokračovat v životě a všechno, v co věřil, bude muset přehodnotit. Možná už nikdy nepůjde do terénu, možná bude uvázaný ke stolu po zbytek své kariéry a potřebuje popřemýšlet, jak se s tímhle vypořádá, jestli to vůbec chce řešit. Andy bude mít pár osobních záležitostí k řešení v příští sezóně, které začnou už uprostřed zbylých osmi epizod páté série a budou pokračovat v prvních devíti epizodách příští série.

 

Sharon Rayderová je ta, která zastřelila střelce v soudní síni a to ji ovlivnilo ne zrovna způsobem, který bychom čekali. Co nám můžete říct, co se vám honilo hlavou, když jste psal scénář k její reakci?

No, zdá se, že všichni si myslí, že policista zastřelí zločince a jde prostě domů, má večeři a cítí, že odvedl skvělou práci. Upřímně to není to, jak se policisté cítí. Vzít někomu život je velká věc. Je to zločin, když trestáme těmi nejtvrdšími tresty, které zákon může nabídnou. I když děláme správnou věc tím, že stiskneme spoušť, i když je to nutné a není jiná volba, vzít někomu život opravdu člověkem otřese a zvláště tehdy, když tu osobu potkáte a vidíte její tvář. V zápalu boje věříte, že dokážete zastřelit hrozného člověka, ale když přijde na věc, mnoho lidí to nedokáže. Chtěl jsem ukázat a předvést, jakou daň si to vybere na policistovi, který je vyškolený, aby držel své emoce při něčem takovém na uzdě. Sharon necítí to, co by chtěla a musí hledat odpověď, protože nechce být typem člověka, který se dvakrát rozmýšlí. Chtěl jsem ukázat, že policisté nejsou jen stroje vycvičené, aby zabíjeli a prostě dělali svou práci, protože tak to není. Je to velmi, velmi složitá věc a já myslel, že bychom se na tuto stránku věci měli podívat. To nám dovolilo proplést celou epizodu skrz její pohled a jak se s tím okamžikem vyrovnává a pak ji trochu pomohla i Dwightova matka. Psát tuto epizodu bylo opravdu velmi zajímavé a Mary odvedla úžasnou práci.

 

Také jsme svědky toho, jak Julio přijde o dítě, které chtěl adoptovat. Dostane v blízké budoucnosti další šanci adoptovat jiné dítě a bude to něco, co ho ovlivní po zbytek sezóny?

Páni, chcete po mě spoiler a to vám dát nemůžu. Můžu říct, že Sanchezovo úsilí stát se otcem není u konce a nakonec dosáhne svého cíle. Ten mladý herec, Henry Kaufman, byl skvělý a já ho znám celý jeho život. Jeho sestra Gracie hraje v seriálu Man with a Plan a oba jsou zázračné děti.

 

Jsme svědky toho, jak Buzz uzavře případ vražd svého otce a strýce, ale trošku bojuje se samotným zatčením jejich vraha. Jaké otázky jsou ještě podle Vás nezodpovězeny a bude schopen se vyrovnat s vinou, kterou cítí?

Myslím, že si vždy představoval chlápka, který zabil jeho otce, jako naprostého lumpa, a že toho darebáka prostě najde a dosáhne tak spravedlnosti pro svého otce. Existují lidé, kteří jsou v procesech opomenuti a my trávíme hodně času diskutováním o klíčových svědcích. Dokonce se ani nezabýváme pozůstalými v životě vraha. Takže tohle je příležitost se podívat na to, jak vrah zničí život nejenom ostatním, ale také těm, kteří jsou mu nejblíž a jaké je řešení pro něco takového. Samotná justice se o tyto otázky nestará. Buzz chce také zastavit tento cyklus, ve kterém byl chycen, když přišel o otce a teď jsou v něm dvě další děti. A to je příběh, který budeme sledovat v průběhu našich osmi nových epizod.

 

Vypadá to, že se Wes Nolan přidá k útvaru závažných zločinů. Jak si myslíte, že do týmu zapadne?

No, snaží se přijít na to, jak pracovat jako člen týmu, protože pracoval strašně dlouho sám. Dlouhé roky bude muset svědčit u soudu, takže někdy se nám objeví a někdy ne. Jakmile v týmu najde svou roli, uvidíte, že bude trochu víc agresivní než ostatní. Neváhá rychle tasit zbraň nebo se někomu postavit tváří v tvář. Julio to umí také, ale to je až po uvalení nějakého podezření nebo poté, co jsou položeny nějaké otázky, zatímco Wes na to nečeká. Jak sám řekl, pět let strávil s nacisty, kteří distribuovali drogy, takže má jiné zkušenosti a viděl jiné věci.

 

Rusty se během této sezóny stal nezávislým. Budeme svědky jeho dalšího vývoje nejenom po osobní stránce, ale i romantické?

Ano, uvidíte toho hodně v Rustyho životě během následujících osmi epizod. Je odhodlaný stát se právníkem, což je vzhledem k tomu, kde začínal, obrovská změna. Bylo také naznačeno, že Gusův šéf se o Guse nezajímá pouze jako o výborného zaměstnance a to bude také potvrzeno v následujících epizodách. V Rustyho životě nastane zvrat, který způsobí právě onen muž, který má schopnost způsobit v Rustyho životě chaos a je si toho vědom, ale je mu to jedno.

 

Na co se tedy mohou fanoušci těšit ve druhé části této sezóny?

Myslím, že se mohou těšit na poslední štaci, na které seriál byl posledních pět let, protože pak nastanou změny. Tyto epizody, z nichž je většina samostatně stojících, budou jedny z posledních samostatných epizod, které děláme. Změny budou někdy dramatické, ale budou součástí probíhajícího procesu politiky uvnitř LAPD. Nebudeme dělat něco, co se vždycky nestává. Na nějakou dobu toto budou poslední samostatné epizody.

 

Zdroj: thepcprinciple.com